Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lovak a világ körül

ÁZSIA ÉS AFRIKA


A szekér diadala

Az, hogy a kereket Ázsiában pontosan hol és mikor találták fel,máig rejtély . Annyi biztos ,hogy Mezopotámiában a sumérok i.e.3500 és 2500 között már négy (tömör) kerekű szekéren szállították a terményt .Ezek a ló vontatta harci szekerek idővel Kínától Egyiptomig és a mediterrán térségig minden hadszíntéren ,illetve az ókori görög olimpiákon és rómaegyiptomi-szeker-0001.jpgi kocsiversenyeken is felbukkantak.

 

 

 

 

 

 

A lószerszámok fejlődése

Az emberiség a 4-5.századi Távol -Kelet lakóinak köszönheti  ezt a nagyszerű találmányt ,a kengyelt.Ebbe a lovas bedughatta a lábát ,s ezáltal akár vágta közben is stabilan kapaszkodhatott anélkül ,hogy kezeit használta volna .Így azok szabadok maradtak az íjak ,nyilak, kardok és szablyák számára.

KÍNA


Míg a hunokkal nem találkoztak ,a kínaiak csak fogatolásra használták a lovakat.Ez a vándor nép viszont azzal,hogy szüntelenül be-betört az országukba ,akarva -akaratlanul megismertette velük a lovaglás művészetét . Saját ötletük volt a szügyhám ,mely felfedezése után 1000 évvel ,a 8.században Európába is eljutott.

 

kinai-agyaghadsereg-lovak.jpg

 

 

 

 

 

 

 

MONGÓLIA


 

Ahogy az több ezer éve országszerte jellemző volt ,a mongol vidéki lakosság nagy része ma is nomád életmódot folytat.Pásztorkodásból élnek,jurtában laknak ,s a ló a mindennapjaik szerves része .A kancatej a fő táplálékforrásuk: ebből készítik erjesztéssel jellegzetes italukat ,a kumiszt.A mongol vadlovak kicsik, zömökek és nagyon gyorsak.

 

mongol-lovas-0000000000001.jpg

 

 

Orosz kincsek


Ahogy telt-múlt az idő ,a közlekedés fejlődésével egyre inkább megnőtt az igény olyan lovakra,melyek képesek voltak nagy távolságokat megtenni.E célból indult meg a 18.-19.században az ügetőlovak tenyésztése . Oroszországban Alekszej Orlov gróf tett a legtöbbet az ügy érdekében: a róla elnevezett orlov ügető,valamint az ebből kialakított orosz ügető lett hagyományos hármasfogatukban ,a trojkában a két leggyakrabban használt ló.

 

trojka-3-loval.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EURÓPA 

brit-kiralyi-testorseg-lovas-01111.jpg

 

 

 

 

 

 

A brit királyi lovas testőrség

 

Közlekedés

A városi tömegközlekedés legrégibb eszközének a ló vontatta omnibuszt tekinthetjük ,mely elsőként a 19.századi Franciaország utcáin tűnik fel.A 20. század hajnalán teret hódító motoros járművek végül minden vetélytársukat ,,leszorították a  pályáról ".

lovaskocsi001.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Lóerő

A legnehezebb mezőgazdasági munkákat-a szántást,vetést- régen lovakkal végeztették.A clydesdale ,a shire vagy a belga hidegvérű ló gyakori fajtáknak számítottak.

 

loval-szantas00000000001.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KÁRPÁT-MEDENCE    MAGYARORSZÁG


Évezredes történet

Honfoglaló őseink kicsi ,erős izomzatú,gyors és strapabíró ,többnyire fakó vagy szürke színű lovakon érkeztek a Kárpát -medecébe.Lovasíjász harcmodoruk utánozhatatlan volt ,ez tette lehetővé térhódtásukat.Gyökeres változást hozott hazánk lovas kultúrájába gróf Széchenyi István ,aki az angol telivérek nemesítő szerepét felismerve újjáteremtette a magyar lótenyésztést és meghonosította a lóversenyzést .

   Hucul lovak

hucul-lo.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

puszta-otos.jpg

 

    puszta ötös

 

 

 

 

 

 

 

Rögös út Lipicáról


A lipicai lovak a 19.századi háborúk során érkeztek hazánkba,amikor  az egész ménest Mezőhegyesre menekítették.A törzsállománynak később csak egy részét telepítették vissza, a többit Erdélybe,az 1875-ben Fogarason alapított ménesbe költöztették.Erről a hegyvidékről idővel a bábolnai pusztára vitték őket ,ahol mintegy 40 évet töltöttek.1951-ben végül az eredeti tenyészhelyükhöz nagyon hasonló környezetbe ,Szilvásváradra kerültek.Az innen származó lovak hungarikumnak számítanak ,s a nemzetközi fogatversenyeken elsöprő győzelmet aratnak .

 

lo-shagya-arab-000000000000.jpg  shagya arab

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AMERIKA


Volt egyszer egy vadnyugat....

Az észak-amerikai lovas marhapásztorok ,cowboyok lovas kultúrája a 19.században élte virágkorát.A tereléshez erős és szívós lovakra ,valamint nagy ügyességre volt szükségük.A csordából leválasztás ,a bekerítés és lasszózás( kötéllel befogás ) során fél kézzel kellett irányitaniuk-ez idővel lovaglóstílusuk jellemző vonásává vált.

 

mustang-20000.jpg Amerika híres lófajtája ,a musztáng a spanyol telepesek szökött,majd elvadult lovaiból alakult ki.

 

 

 

 

 

Indiánok

Amikor először találkoztak az Újvilágot meghódító európaiakkal,az amerikai őslakosok igencsak megrettentek tőlük,de különösen az addig soha nem látott,különös négylábúiktól, amelyeken utaztak.Azonban ők is megszerették a lovakat .18-19.században már igazi mestereivé váltak a lovaglásnak: hátasaik a bölényvadászat során,földjeik védelmezésében és harcaikban is segítették őket.Tarka (appaloosa ) lovaikat rendkívül nagy becsben tartották.

indianok-333333.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

indianok-002.jpg

                  Bölényvadászat

 

 

AUSZTRÁLIA


A kezdetek

Ausztráliában a ló egészen 1788 januárjáig ismeretlen volt.Ekkor azonban,az első európai telepesek megérkeztével, több hónapnyi hajóút után egy csődör és öt kanca lépett a földrész partjára.                                                          A gazdák egymás után szélnek eresztették lovaikat-s ezzel elkezdődött a brumbyk vadregényes története.

 

brumby.jpg A vadlovak James Brumby katona és patkolókovács után kapták a nevüket.

 

 

 

Nehéz idők

A brumbyk sikertörténete egy idő után új fordulatot vett.Fényes napjaiknak a gazdaság felvirágzásával kezdett leáldozni,hiszen a háziállatok legeltetéséhez egyre nagyobb területre volt szükség.A vadon fiai egyiken sem voltak szívesen látott vendégek..Idővel már ellenségként,kártevőként tekintettek rájuk,s mindent elkövettek,hogy megszabaduljanak tőlük.Ez azonban nem volt egyszerű.Bár a ,,harc " napjainkban sem ér véget,ma már egyre többen fáradoznak a fajta megmentésén.

marhapasztor-000000.jpg marhapásztor

 

 

JELEN MINDENHOL


 

magyar-csikosok111111.jpg

 

 

 

 Magyar csikósok pattogtatják ostorukat a pusztán.

 

 

 

 

Clydesdale lovak húzzák a világ egyik leghíresebb sörgyárának,a Budweisernek a szekerét.

clydesdale-lo.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Két elegánsan felszerelt kocsiló várja türelmesen Bécsben,hogy utasok szálljanakbe a mögöttük álló hintóba.

 

lovak-kocsilovak-becsben.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Lovas rendőrség járőrözik

lovasrendor000000111111116.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

lovas-paciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.jpg  hobbi lovaglás egyre kedveltebb

 

 

 

 

 

 
 

 Archívum

Naptár
<< Július / 2020 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 40404
30 nap: 1736
24 óra: 56