Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


lovaglás

girl-on-horse.jpg

  • Meglepő módon a gyerekeknek sokkal kevesebb gondjuk van a lovakkal , mint a felnőtteknek .

Mivel az emberek többségénk nem áll mójában , hogy lovakat tartson , a lovaglásórákra általában nagyobb lovardában kerül sor.

 

Nem csak a fiatal ló tanul futószáron , hanem - korától függetlenül- a kezdő lovas is .A kezdő lovasnak meg kell tanulnia , hogyan tartsa meg az egyensúlyát a ló hátán .Ráadásul bíznia kell abban , hogy nem esik le azonnal , ha nincs mibe kapaszkodni.

lovarda-fedeles-lovaglo-ora.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 A futószáras oktatást  a lovaglópályás gyakorlat követi .A kezdő lovas itt már nemcsak az ülésre figyel , hanem önállóan irányítja a lovat .

lovasora03.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Videó : futószártól a biztos lovaglásig .

Amikor az ifjú lovasok  már valamennyi jármódban elég biztosan megülik a lovat , végre elindulhatnak terepre is .

 

 

 

lorol-eses-1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Aki nem esett le le a lóról , az sosem ült még  lóháton.Kissé ironikus ez a megállapítás ,de mégis igaz .Aki rendszeresen lovagol , az előbb- utóbb leesik.A lovaglás balesetveszélyes sportág .A komoly sérülések elkerülése érdekében elengedhetetlen védőfelszerelés a kobak és a biztonsági kengyel .Aki kilovagol , annak a biztonság kedvéért párban kell kilovagolni.

                 

 

lovaglas-terepen-010.jpg   Ezek a lovasok már  sok jármódban biztosan megülik a lovat ,ezért mehetnek terepre.Szépen, libasorban egymás után , mert ez a tapasztalatlanabb lovasok számára is biztonságos.

 

 

Lóra szállás : állj a ló bal oldalára. Tedd a bal lábadat a kengyelbe,közben a bal kezeddel kapaszkodj a nyeregbe.  Majd a jobb lábaddal lökd fel magad. Végül a jobb lábadat tedd be a másik kengyelbe . 

 

   

                               Helyes ülésmód

Oldalról nézve képzeletbeli vonalnak kell összekötnie fülünket, vállunkat, csípőnket és sarkunkat, egy másik képzeletbeli vonalnak pedig a ló száján, a kantáron, a kezünkön és a könyökünkön kell áthaladnia.

 

lovaglashelyesules.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

lovaglas-helyeskeztartas.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Gyakorlatok :

Pl. kengyel nélküli lovaglás, a kantárszárat elengedve lovaglás stb.

 

Nagyon fontos, hogy az újoncok egy jó oktató segítségével tanuljanak meg lovagolni.

lovaglas-lepes.jpg

 

 

 

 

 

 

 

LÉPÉS

 

Fogjuk a kantárszárat rövidebbre, hogy enyhén érezzüka ló száját, lábszárunkat pedig szorítsuk az oldalának.   Ahogy elindultunk, ügyeljünk, hogy kezünkkel kövessük a ló feje természetes mozgását.   Mikor LÉPÉSre adunk utasítást, üljünk egyenesen, a megfelelő alaphelyzetben, és tekintsünk előre az állat fülei között!     Ha a lónak nem akaródzik elindulni, lábunkkal kissé bökjük meg.  Bár egyenes tartásban ülünk, testünk NE legyen merev.

 

             MEGÁLLÁS

Ha egyszer elindulunk, meg is kell állnunk.Lábunkkal szorítsuk meg a ló oldalát, a száját pedig erősebben fogjuk meg.    Ha az állat kívánságunknak megfelelően lelassult, vagy megállt, lazítsuk el a szorítást. Soha NE legyünk durvák, vagy türelmetlenek.

 

llo-szem.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

               ÜGETÉS

Figyeljünk rá, hogy testsúlyunkat ne a kengyelre helyezzük, hanem combunk belső oldalával és térdünkkel tartsuk magunkat.    Az ülő ügetés ( tanügetés ) azt jelenti, hogy ülve maradunk a nyeregben.  Bár ez kicsit rázós lehet, maradjunk alaphelyzetben, testünk legyen laza és rugalmas , hogy együtt mozoghassunk a lóval.    Az emelkedő ügetés ritmusában fel-le mozgunk a nyeregben. Ahogy az egyik pár láb leéri a talajt, leülünk a nyeregben, amikor  a másik, akkor felemelkedünk.Eltarthat egy ideig, míg elsajátítjuk.

 

lovaglas-uget.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

                VÁGTA

Ha vágtázásra akarjuk rávenni a lovat, jól üljünk bele a nyeregbe, lábszárunkat pedig zárjuk a heveder mögé.  Lassan fokozzuk a nyomást, amíg a ló vágtába nem vált.  NE hajoljunk előre, mert ez még GYORSABB vágtára ösztönzi az állatot !!

lovaglas-szoren.jpg

 

 

 

 

 

 

 

                                      UGRATÁS

Az ugratásig minden jármódban magabiztosnak kell lennünk.

Lépőiskola :     

Kezdetként gyakran használnak a földre fektetett rudakat.

lovaglas-lepoiskola.jpg

 

 

 

 

 

 

Stabil ülés nélkül nem tudunk egy akadályt sem átugrani, ezért nagyon stabilnak kell lenni az ülésnek. Nem szabad a kantárszárba kapaszkodni, meg rángatni.

Mikor az akadályhoz közeledünk : fogjuk szorosabbra a szárat, kissé dőljünk előre , utána  fontos a ló mozgását követni, azaz hátra kell dőlni, mikor a ló leérkezik a talajra.

lovaglas-ugratas.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Nagyon nehéz megtalálni az elugrási pontot.  Fontos tudnunk, a lovak vágtaugrása hosszú, vagy rövid . A távolság megítélése nem mindig sikerül, elvileg 6-7 vágtaugrással az akadály előtt 20-3 cm-t kell vágtaugrásonként rövidíteni, vagy nyújtani.

A rövidítés vagy nyújtás esetén a vágtaugrások maradjanak kerekek és folyamatosak.

 

 

 
 

 

Képgaléria


Utolsó kép
Archívum

Naptár
<< Február / 2021 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 53296
30 nap: 2176
24 óra: 74