Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lótartás

                    LÓ ÉS PÓNI TARTÁS


Ha lovad lesz, el kell dönteni tényleg akarod-e, mert egy ló tartásához sok pénz kell. Gondoljunk arra, a lovat etetni, itatni kell, plusz még az ápoló eszközök,nyereg, kantár, kötöfék és még sok mindent be kell szerezni.Sőt, egy ló már magában is sokba kerül. Arra is kell gondolni, hogy rengeteget kell egy lóval foglalkozni,vagyis pl. NEM hagyhatod kinn egész napra egyedül...Nos, ha mégis meg van a ló, nem árt odafigyelni hogyan kell egy lovat tartani. 

023333333333333333333333.jpg

 • A lovak és a pónik szeretnek a szabadban lenni,ezért elengedhetetlen, hogy legyen számukra elég terület, hogy legelhessen és szaladgálhasson.
 • A legelőn a trágyát össze kell szedni utána, az istállót mindennap ki kell takarítani.
 • Mindig legyen friss ivóvize.
 • Legelőjén legyen egy védett hely,lehet ez egy fa is, vagy egy pajta.
 • A területet körülvevő kerítésnek erősnek kell lennie.
 • Istállójában mindig legyen friss szalma fekhelyül.
 • Az istállót gyakran kell szellőztetni.
 • A lovat mindennap le kell csutakolni, hogy szőre szép,a bőre pedig tiszta legyen.
 • A lenyírt lóra télen takarót kell adni.
 • Az etetés és a lovaglási szokásokat, csak fokozatosan változtassuk.

 

A megfelelő ISTÁLLÓ

Az istálló lehet modern, külön erre a célra emelt épület, vagy átalakított pajta. Sok mindenre oda kell figyelni, ha megfelelően akarunk gondoskodni lovunk vagy pónink biztonságáról.

 

Fontos, hogy az istálló tágas legyen, jól szellőző, biztonságos.

f690c398bbab14f61ac00e1fd8a6581e.jpg

A boksz oldalai legyenek legalább 250-360 cm hosszúak pónik, és 360-420 cm hosszúak lovak esetében.

Alom - Szalma: a legelterjedtebb és legolcsóbb alom a szalma. Mind közül a legjobb kereskedőktől vagy gazdálkodóktól könnyedén beszerezhető búzaszalma, mivel meleg és kényelmes fekvést biztosít.Bálákba gyűjtik, így könnyebb kezelni és tárolni. Mindig tartsuk zárt helyen.

 

A ló szőrének ápolása

Az alábbi eszközöket feltétlenül be kell szerezni:

 •    patakaparó
 •   hosszú és kemény sörtéjű gyökérkefe
 •   pataolaj
 •   bőrpárna
 •   hosszú és vékony szőrű vízkefe
 •  lóvakaró
 •  vízlehúzó
 •  rövid és puha sörtéjű kefe

Etetés Az etetés alapvető szabáyai: mindig legyen elegendő füve, vagy szénája az állatnak. Egyszerre keveset adjunk neki(nagy mennyiséget nem tud egyszerre megemészteni) Mindig leyen friss vize (naponta 20- 50 l )Az etetést követően várjunk a lovaglással egy-két órát. Mindennap ugyanakkor kapjon enni. Ha a ló nem jut szénához, adhatunk neki almát,vagy répát. A ló szervezetének sóra is van szüksége .

 

 

Szálas takarmányok

Fű : tökéletes élelem a pónik és lovak számára. Ügyelnünk kell arra, hogy tavasszal és nyáron ne adjunk túl sok nedvdús füvet, mert ez patairha-gyulladáshoz vezethet.

Silózott széna :  ez a lekaszált széna, amelyet kezelnek, és zsákokba vagy bálákba kötnek. Mivel pormentes, nagyon jó olyan lovak számára, amelyek érzékenyek a szénában található spórákra és penészgombákra. Ezek köhögési rohamot, illetve hosszú távú károsodást is okozhatnak.    A silózott ugyanakkor drágább az egyszerű szénánál.

Szemes takarmány : ide sorolhatók a zab, az árpa, a búza, és a kukorica.

Itatás - Az állandóan rendelkezésre álló tiszta víz nélkülözhetetlen a pónik és lovak számára. Ennek hiányában az állat legyengül.

A lovak naponta 30-40 liter vizet is megihatnak!

 

View topic - Napablood customs and Breeding - Ink's corner ...

 

Gyakori betegségek

Bár a baleseteket és a betegségeket néha nehéz megelőzni, az istálló jó karbantartásával és helyes gondoskodással egy részük bekövetkeztének kockázata csökkenthető. A beteg, vagy sérült lónak meleg és kényelmes helyet  kell biztosítanunk. Ha istállóban tarjuk, vastag, kényelmes alomra,sok friss levegőre, állandó figyelemre van szüksége. Csak annyit csutakoljuk,hogy biztosítsuk a kényelmét. Tartsuk melegen. A táplálást illetően kérjük az állatorvos tanácsát.

Szükséges oltások

Évente tetanusz elleni védőoltás (elméletileg két évig hat). Negyedévente herpesz és influenza elleni oltás.Veszettség ellen évente kell.

 

Kapcsolódó kép

 

Télen lótartás

A lovakra télen különösen oda kell figyelni. Télen a lovak többségére takarót adnak, hogy ne fázzanak.Az itatók a legelőkön befagyhatnak.A lovakat nagy hidegben is mozgatni kell.Ha megfelelően van táplálva és etetve van a lovad, akkor nem fázik meg. Elsősorban nem a takaró a fontos,mert a lovak téli szőrzetet is növesztenek.                                                    

 

 

Kapcsolódó kép

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó kép

 

 

 
 

 

Képgaléria


Utolsó kép
Archívum

Naptár
<< Október / 2020 >>


Statisztika

Most: 2
Összes: 44090
30 nap: 2124
24 óra: 82